Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tillgängliga och användbara miljöer

I Västra Götalandsregionen arbetar vi för att människor ska kunna utbilda sig, arbeta, uppsöka vårdverksamheter, utöva kultur, att vara delaktiga i samhället. Det ställer krav på att Västra Götalandsregionens utemiljöer, lokaler och kollektivtrafik är användbara för så många som möjligt.

Sedan januari 2002 har Västra Götalandsregionen politiskt fastställda riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet för personer med olika funktionsnedsättningar. Dessa avser Västra Götalandsregionens fastigheter och verksamheter, verksamheter med avtal med Västra Götalandsregionen samt upphandlade verksamheter. Riktlinjerna omfattar även kulturverksamheter.

Revideringar har regelbundet gjorts av standarderna utifrån förändringar i lagstiftning  och gjorda erfarenheter. Detta gäller inte minst föreskrifterna om krav på undanröjande av enkelt avhjälpta hinder i befintliga byggnader dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser. Genom åren har samarbetet fördjupats mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen i det gemensamma arbetet med att göra miljöer tillgängliga för personer med olika svårigheter; svårt att röra sig, svårt att höra, svårt att se, svårt att bearbeta, tolka och förmedla information samt svårt att tåla vissa ämnen. I allt arbete har representanter från Västra Götalandsregionens samråd deltagit aktivt.

Samråd funktionshinder
I arbetet har representanter från Västra Götalandsregionens samråd deltagit aktivt. Samrådet samlar företrädare från föreningar och organisationer som främjar mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar inom Västra Götalandsregionens ansvarsområden. Uppgiften innebär att bidra till att tydliggöra hinder för delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar i förhållande till den omgivande miljön och i detta vara ett stöd för Västra Götalandsregionens arbete.  

Tidigare samarbeten med olika myndigheter
Hösten 2008 startade ett gemensamt arbete mellan kommunalförbunden i Västra Götaland, Västra  Götalandsregionen och funktionshindersrörelsen med att arbeta fram gemensamma riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet till inom- och utomhusmiljöer. I arbetet deltog också Länsstyrelsen i Västra Götaland, Konsumentverket (samt Svensk Handel) och i en referensgrupp dåvarande Handisam. Utifrån dessa utarbetades specifika riktlinjer för butik och naturreservat. Dessutom genomfördes ett omfattande arbete tillsammans med dåvarande Sjöfartsverket, Luftfartsverket, Vägverket, Banverket, Västtrafik och regional utveckling med att ta fram riktlinjer för trafiken. Även riktlinjer för hamnar togs fram tillsammans med Båt och Hav, Orust kommun, Göteborgs Stad, Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen, GREFAB Göteborg, Västkustens Båtförbund, Västsvenska Turistrådet. I allt arbete medverkade representanter från funktionshindersrörelsen.

Definitionen av tillgängligheten och användbarheten anges dels som riktlinje, dels som standard. Västra Götalandsregionen har tillsammans med de parter som ingått i arbetet tolkat lagen vilket är en förutsättning för att den ska vara tillämpbar. Grön och Gul standard definieras utifrån Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, lagstiftning, förordningar, föreskrifter, allmänna råd, SS- och EN- standarder samt erfarenhetsbaserad kunskap. I vissa fall har nivån behövt vägas mot ekonomiska och praktiska faktorer. Allt arbete har skett i konsensus och bekräftats politiskt. 

LAGKRAV   

  • Svensk bygglagstiftning (PBL och PBF) 
  • SS- och EN- standarder. 
  • Arbetsplatsens utformning (AFS)  

ERFARENHETER  

  • Miljöns användbarhet i sin helhet 
  • Rimlighet mellan behov, rättigheter och kostnader 
  • Sammanvägning av verksamheternas förutsättningar samt användarnas behov och rättigheter. 

Senast uppdaterad: 2023-11-10 12:07